top of page
  • Foto van schrijverIrene

GreenBee Kids het nieuwe schooljaar in

Bijgewerkt op: 8 nov. 2023


Plant in de klas bij IBBO Hoorn
Van start op IBBO Heliotroop: Tainn krijgt zijn eigen plant

Wat ruim een jaar geleden begon als een geïmproviseerde plantenles met zelf-geknutselde groenboekjes, kon deze herfst van start als een volwassen educatieprogramma. GreenBee kids kleurde in de tussentijd tientallen klassen groen en dankzij Floramedia is onze nieuwe huisstijl een feit. GreenBee is klaar voor haar grote Green Up! Vandaag gaan we daarom naar IBBO school De Heliotroop in Hoorn. Net als onze stichting, is ook deze school kersvers.


Ieder kind een eigen plant Het is dinsdagochtend, nog voor de koffie. Negen leerlingen zitten om een tafel die door oprichter en GreenBee-coach Frank gevuld wordt met planten. Voor ieder kind één. En nu we toch bezig zijn, ook de juffen ‘moeten’ aan de slag. Plant voor plant legt Frank uit: “Dit is een Hedera! En die heeft een superkracht, want die kan klimmen als Spider-man! Deze is voor Tainn” Een mannetje van een jaar of 7 neemt glunderend zijn Spiderman-plant in ontvangst. “Dit is nu jouw vriendje, en jij bent nu de vriend van de plant. Daar moet je heel goed voor zorgen.”

Dat ‘goed voor zorgen’, daar gaat het om bij GreenBee. Want als wij goed voor de natuur zorgen, zorgt de natuur goed voor ons. En dat is nogal nodig, zo anno nu. Dus we beginnen bij het begin: Een kind en een plant.


Wat planten nodig hebben “Wat heeft jouw plant eigenlijk nodig?” Vraagt Frank de kinderen, nu ieder trotse eigenaar van hun eigen kamerplant. “Water!”, “Zon!”, “Aarde!”. Na de eerste goede antwoorden valt het even stil…

“Eeehm, misschien ook liefde?” fluistert een meisje die verlegen plukt aan de Tradescantia die ze net heeft gekregen. Frank veert enthousiast op: “Nou en of!! Planten hebben liefde nodig, net als wij!”. Na haar schot in de roos kijkt het meisje stralend naar haar plant. Ze snapt het: Planten, dieren en mensen hebben elkaar nodig om te leven.


Goeds geven en krijgen Op dit inzicht volgt dan ook de logische volgende vraag: "Wat geven planten ons?" Het meisje met de Tradescantia is on a roll: “Gezelligheid, ze maken de kamer mooi!” “Ze geven zuurstof”, weet Jake. “Ja, dat klopt!” bevestigd Frank “En doordat er nu planten in jullie school zijn, kunnen jullie je beter concentreren. Je voelt je lekkerder met meer plantjes. Je wordt creatiever, gezonder en de lucht is lekker schoon en fris.”


Van theorie naar praktijk Vervolgens gaat Frank over naar de praktijk:"Hoe moet je nu zelf voor je plant zorgen?" Met behulp van het met Floramedia ontwikkelde groenboekje leren kinderen hoe ze de juiste hoeveelheid water geven aan hun nieuwe vriend. “Je kan het wegen, in je agenda schrijven en checken of de aarde vochtig is. Maar je moet vooral niet vergeten dat je goed moet kijken naar je plant. Ziet hij er blij uit? Heeft hij dorst? Krijgt hij genoeg licht? Volg je gevoel en check je boekje. Daar staat alles in!"


Tot slot mogen de kinderen een naam en een plek voor hun plant verzinnen. Van Johan tot Champion en Ik-weet-zó-geen-naam transformeren de anonieme planten tot groene vrienden. En Tainns’ plant? Die heet gewoon Tainn.


Samen naar een groenere toekomst Frank hoeft de voorzet naar een afsluitende conclusie niet eens te geven, want een leerling merkt ten slotte op: “als we de klas groen kunnen maken, dan kunnen we de hele wereld groen maken. Dan zetten we overal planten neer en dan is iedereen blij.”


En zo simpel is het.Een groen venster op de IBBO
Een groen venster op de IBBO

139 weergaven3 opmerkingen

3 Comments


emke.westers
Nov 13, 2023

Wat een super leuke les! En wat hangen de planten er mooi bij :)

Like

marijkemenger
Nov 11, 2023

Geweldig. Goed bezig, mensen. Van zo'n initiatief word ik blij.

Dit geeft vertrouwen in de dag van morgen.

Veel succes, Marijke Menger.

Like
info
Nov 12, 2023
Replying to

En van jouw reactie, Marijke, worden wij weer blij! Hartelijk bedankt 🪷

Like
bottom of page